PAS PÅ DIG SELV SOM FORÆLER

FOKUS PÅ RO OG STABILITET
Sammenhæng mellem forældre og børns håndtering af situationen

Alvorlig sygdom, ulykke og død påvirker alle i en familie. Børn er dygtige til at aflæse de voksnes kropssprog og reaktioner, og de bliver ofte påvirket af dem. Der er ofte en direkte sammenhæng mellem forældrenes stresstilstand og håndtering af situationen og barnets. Det betyder, at noget af det bedste, du kan gøre for dit barn er selv at genfinde så meget ro og stabilitet som muligt. Når du selv er rolig og afklaret, viser du dit barn, at du godt kan klare situationen, og at dit barn kan regne med dig og din støtte.

Du må gerne udvise følelser for dit barn, følelserne skal dog helst være under kontrol, så barnet stadig kan fornemme, at du kan være der for og passe på ham eller hende. Den måde du håndtere dine følelser på bliver derfor afgørende. Det at du viser dit barn at det er ok at have svære følelser, giver også ham eller hende lov til at vise sine følelser. Når du samtidigt viser dit barn, at du kan håndtere situationen, viser du også dit barn måder at håndtere svære følelser på.

 

Ro og stabilitet

Det er ikke altid nemt at finde ro og stabilitet, når man som forælder også selv er følelsesmæssigt påvirket af situationen. Det kan derfor være godt, hvis du i perioder, hvor du selv er meget påvirket af situationen, kan få hjælp fra andre i familien eller dit netværk til at være der for dit barn, indtil du selv har fået det bedre. Dit netværk kan støtte dig i de daglige opgaver med barnet, f.eks. ved at hente ham eller hende fra svømning, tage ham eller hende en tur i biografen og lignende.

Hvis I er to forældre, kan det måske være en hjælp at skiftes til at være den primære omsorgsperson for dit barn, så den anden kan tanke lidt op. Netværket kan også være gode at inddrage til at hjælpe dig med både dine praktiske og følelsesmæssige behov, der til tider kan være svære at få taget hånd om.

 

Pin It on Pinterest