Det er ok at savne noget man har mistet

Når ens mor eller far bliver alvorligt syg, er der meget i hverdagen, der kan ændre sig. Det er derfor helt naturligt, at du kan savne både den måde, som dit liv var på, og de ting, som I gjorde sammen som familie inden sygdommen. Det kan også være du savner den måde, din mor eller far var på inden sygdommen. Måske kan din mor eller far ikke længere de samme ting, måske er han eller hun mere træt og har ikke energi til så meget, eller måske kan han eller hun ikke være med til de samme ting som før. Rikke, som er en pige på 13 år, fortæller: 'Jeg savner tiden, da mor var frisk. Så tog vi ud at rejse eller shoppe’.

Hvad kan hjælpe?

Det kan hjælpe at sige til dig selv, at det er helt ok og forståeligt at savne tiden, før din mor eller far blev syg. Det kan måske hjælpe dig at tænke over, hvad du kan gøre sammen med familie. Tænk over, om der er noget af det, som I tidligere kunne lide at lave sammen, som I stadig kan lave sammen, bare på en lidt anden måde. Det kan også være, at I kan finde nogle helt andre ting, som I kan være sammen om. For eksempel kan I høre musik, se en film, spille spil, læse historier eller lave lektier sammen. Freja, som er en pige på 12 år, fortæller: Jeg gik i gang med at strikke verdens længste halstørklæder sammen med min mor. Vi ville gerne i Guinness Rekordbog

Nogle børn og unge synes også, at det kan hjælpe bare at være tæt på den syge forælder, nogen gange uden hverken at skulle gøre eller sige noget særligt.

 

Hvis du har brug for at tale med nogle andre om det hele

Nogle gange har man brug for at tale om alle de tanker, der kan køre rundt i hovedet. Måske har du ikke én, du føler, du kan gå til, der både vil lytte til og prøve at forstå, hvad du siger. Hvis det er sådan, du har det, så prøv enten at besøge Børn, Unge og Sorgs eller Børnetelefonens hjemmeside. Begge steder har et forum, hvor du kan skrive med andre børn, chat, brevkasser, og et telefonnummer du kan ringe til, hvis du har brug for en stemme i den anden ende.

Pin It on Pinterest