Skyld, skam og når det hele bare er for pinligt

Man kan nemt få dårlig samvittighed, når ens mor eller far er alvorligt syg, og man kan føle skyld over mange forskellige ting. Andre, der også har en mor eller en far, der er alvorligt syg, fortæller, at de kan få dårlig samvittighed over at være glad og have det sjovt. Man kan tro, at man bør være ked af det hele tiden, fordi en del af én jo er ked af det inden i, og fordi man godt ved, at ens forældre har det svært. Andre fortæller, at de til tider har nogle tanker, som de kan få dårlig samvittighed over at have, fx hvis de ønsker, at det var den raske forælder eller andre, der var syg i stedet.  Nogle børn og unge synes, det kan være pinligt at have en alvorligt syg mor eller far. Måske fordi deres mor eller far har ændret sig, måske ser han eller hun anderledes ud, opfører sig anderledes eller måske er der noget helt andet, som gør det pinligt. Adam, som er en dreng på 14 år, fortæller: ’Jeg holdt op med at tage venner med hjem. Vores stue mindede mest af alt om en hospitalsstue’. Bagefter oplever mange børn og unge, at de skammer sig over deres tanker og følelser.

Den dårlige samvittighed
Nogle kan også få dårlig samvittighed over at føle lettelse, for eksempel at føle lettelse, hvis mor eller far bliver indlagt efter en hård periode derhjemme. Nogle gange kan den dårlige samvittighed også komme, fordi man tænker på, om man kunne have gjort eller sagt noget anderledes. Måske noget, som man tænker, kan være skyld i sygdommen, noget der kunne have forhindret sygdommen, eller noget, der har gjort den værre. Emma, som er en pige på 10 år, fortæller: ’Jeg var sikker på, at min mor blev syg, fordi jeg ikke havde været sød nok og havde larmet for meget. Hun sagde jo tit, ’jeg får ondt i hovedet af al det råberi’. Andre fortæller også, at de kan få dårlig samvittighed over ikke at bruge nok tid sammen med deres syge mor eller far, også selvom de bruger rigtigt meget tid sammen. Tobias, som er en dreng på 9 år, fortæller: ’Jeg bliver nogen gange lidt sur på mig selv over, at jeg ikke er mere sammen med min far’. Se andre unge tale om den dårlige samvittighed her

Indholdet kan ikke vises uden at sætte en cookie

 

Hvad kan hjælpe?
Det kan være svært at slippe den dårlige samvittighed og følelsen af at skamme sig. Men det kan være en hjælp at vide, at det er normalt at have det sådan, og at du ikke er mærkelig eller forkert af den grund. Det kan også hjælpe at vide, at de fleste børn og unge ikke føler skyld, fordi de inderst inde tror, at sygdommen er deres skyld, men fordi de vil gøre alt for at ændre på deres syge forælders situation. Det er også vigtigt at du ved og husker på, at det ikke er din skyld, at din mor eller far er alvorligt syg. Det kan tit hjælpe at få snakket med en voksen, som du godt kan lide og har tillid til, hvis du føler skyld eller skam. Den voksne kan hjælpe dig med at finde ud af, at det ikke er din skyld, og at dine følelser er normale.

Hvis du har brug for at tale med nogle andre om det hele

Nogle gange har man brug for at tale om alle de tanker, der kan køre rundt i hovedet. Måske har du ikke én, du føler, du kan gå til, der både vil lytte til og prøve at forstå, hvad du siger. Hvis det er sådan, du har det, så prøv enten at besøge Børn, Unge og Sorgs eller Børnetelefonens hjemmeside. Begge steder har et forum, hvor du kan skrive med andre børn, chat, brevkasser, og et telefonnummer du kan ringe til, hvis du har brug for en stemme i den anden ende.

Pin It on Pinterest